To puree z kasztanów jest pyszne. Przepis zawiera tylko 4 składniki!
Jeśli szukasz prostego, pysznego przepisu na puree z kasztanów, masz szczęście. To smarowidło, wykonane z gotowanych na wolnym ogniu kasztanów w lekko słodzonym mleku z odrobiną wanilii, jest idealne jako przyprawa śniadaniowa lub jako składnik ulubionych deserów. Oto jak ją przygotować z zaledwie czterech składników!
Składniki:
- 350 gramów ugotowanych kasztanów
- 500 mililitrów mleka (lub wody)
- 15-30 gramów cukru
- 1/2 ziaren wanilii (wyskrobane nasiona i strąk)
Instrukcje:
1. W średnim rondlu wymieszaj mleko z cukrem na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
2. Dodać ugotowane kasztany i ziarenka wanilii, gotować na wolnym ogniu. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pozostanie około 125-150 mililitrów płynu.
3. Wyjąć laskę wanilii, a następnie przełożyć kasztany do robota kuchennego.
4. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając w razie potrzeby trochę płynu z gotowania.
5. Przechowuj puree w szczelnym pojemniku w lodówce przez 4-5 dni lub zamroź na okres do 2 miesięcy.