To puree z kasztanów jest pyszne. Przepis zawiera tylko 4 składniki!

Jeśli szukasz prostego, pysznego przepisu na puree z kasztanów, masz szczęście. To smarowidło, wykonane z gotowanych na wolnym ogniu kasztanów w lekko słodzonym mleku z odrobiną wanilii, jest idealne jako przyprawa śniadaniowa lub jako składnik ulubionych deserów. Oto jak ją przygotować z zaledwie czterech składników!


Składniki:


  • 350 gramów ugotowanych kasztanów
  • 500 mililitrów mleka (lub wody)
  • 15-30 gramów cukru
  • 1/2 ziaren wanilii (wyskrobane nasiona i strąk)

Instrukcje:


1. W średnim rondlu wymieszaj mleko z cukrem na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.


2. Dodać ugotowane kasztany i ziarenka wanilii, gotować na wolnym ogniu. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pozostanie około 125-150 mililitrów płynu.


3. Wyjąć laskę wanilii, a następnie przełożyć kasztany do robota kuchennego.


4. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając w razie potrzeby trochę płynu z gotowania.


5. Przechowuj puree w szczelnym pojemniku w lodówce przez 4-5 dni lub zamroź na okres do 2 miesięcy.