Může vás jídlo opravdu zchladit?
Na otázku v nadpisu odpovídám: ano, jídlo vás může opravdu zchladit. Dehydrataci a zvýšené tělesné teplotě v důsledku letních veder lze mimo jiné předcházet nebo ji zmírnit jídlem. Zde je několik potravin, které můžete konzumovat, abyste snížili svou tělesnou teplotu a ochladili s
- Voda: ačkoli se technicky vzato nejedná o potravinu, voda je nesmírně důležitá, a proto jsme se rozhodli zařadit ji na první místo seznamu. Tělo potřebuje tekutiny pro různé metabolické procesy. Proto bychom měli denně zkonzumovat alespoň 1,5 litru vody, v létě ještě více.
- Okurky: okurky se skládají převážně z vody (96 %). Proto jsou okurky skvělé pro ochlazení a hydrataci.
- Meloun: tato oblíbená letní svačinka obsahuje kromě antioxidantů a dalších živin také velké množství vody.
- Avokádo: avokádo je velmi lehce stravitelné, což pro tělo znamená menší energetický výdej. Navíc obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají odstraňovat z krve přebytečné toxiny a teplo.
- Kokos: kokosová voda obsahuje elektrolyty, takže je ideální pro rehydrataci a zvýšení energie.
- Banány: kromě toho, že obsahují mnoho vitamínů a minerálů, pomáhají tělu déle zadržovat vodu, což vede k přirozenému ochlazujícímu účinku.
- další potraviny vhodné pro léto: celer, cibule, máta, listová zelenina (kapusta, hlávkový salát, špenát), citrusové plody...