Kako napraviti vanjsku kuhinju?
Druženje na otvorenom, uz finu hranu, dobru glazbu, lijepo vrijeme, i u krugu najdražih ljudi, obitelji i prijatelja - taj prizor zamislimo kad čujemo "vanjska kuhinja". Za vrijeme proljeća, ljeta, ali i - zašto ne - toplijih jesenjih dana, mnogi se, radije nego u zatvorenim prostorima, vole družiti na otvorenom. Mislimo da je vanjska kuhinja idealan prostor za to, a evo i kako je možeš napraviti.
Z početak trebaš odabrati mjesto. Zbog lakšeg pristupa vodi i struji, idealno bi bilo da vanjska kuhinja bude blizu kuće. Osim toga, važno je da prostor bude zaštićen od vjetra i sunca. Ako nema prirodne sjene, možeš postaviti tendu ili pergolu, ili jednostavno staviti suncobran.
Nakon što je prostor riješen, vrijeme je da počneš razmišljati o elementima vanjske kuhinje. Najvažniji elementi su roštilj ili vanjska pećnica, radna ploha, sudoper i hladnjak. Roštilj može biti plinski, električni ili na ugljen. Odabir ovisi o tvojim željama i preferencijama. Radna ploha mora, kao i u običnoj kuhinji, biti dovoljno velika, a super je i ako nabaviš neku koja je otporna na vremenske uvjete. U tom je slučaju idealno da je izrađena od granita ili nehrđajućeg čelika. Sudoper će ti olakšati čišćenje, a hladnjak je praktičan za čuvanje pića i kvarljivih namirnica. Uz još dovoljno prostora za pohranu posuđa i pribora te uz stol i stolice jamčimo ti da ćeš u vanjskoj kuhinji provesti mnoge opuštajuće i lijepe trenutke.