Dýňové pyré je dokonalým podzimním pokrmem. Zde je recept

Dýně je hvězdou podzimní kuchyně a dýňové pyré je jedním z nejoblíbenějších pokrmů, který dokonale ztělesňuje chuť tohoto ročního období. Dýni lze připravit několika způsoby: pečením, dušením nebo vařením. Nejběžnějším způsobem je pečení dýně, která se rozřízne na polovinu, odstraní se z ní semínka, potře se olivovým olejem a peče se v troubě při 180 °C přibližně 45 minut. Po změknutí stačí vydlabat dužinu a rozmačkat ji na pyré.


Pokud dáváte přednost vaření v páře, nakrájejte oloupanou dýni na kostky a vařte je v páře asi 20 minut do změknutí, poté je rozmixujte na hladké pyré. Varianta vaření je také možná, ale pyré může být trochu vodnaté, proto se ujistěte, že jste dýni před mixováním dobře osušili. Pokud chcete, můžete do pyré přidat koření, jako je skořice, muškátový oříšek nebo zázvor, zejména pokud ho používáte do sladkých jídel.


Dýňové pyré můžete skladovat v chladničce po dobu 4-5 dní, případně ho můžete zmrazit. Z tohoto pyré můžete připravit celou řadu pokrmů - od klasického dýňového koláče a dortů až po muffiny, chléb nebo dokonce dýňové latté a smoothie.